Ο Παπανδρέου μίλησε: δυστυχώς, κινούμαστε ακόμη στη λάθος κατεύθυνση!

Κατά καιρούς αρχίζουν αυτοί οι πολιτικοί να κάνουν δηλώσεις, αν και ο ΓΑΠ μάλλον προσπαθεί να βοηθήσει το κόμμα του εν όψει εκλογών.


Με ένα μακροσκελές άρθρο του στο αμερικανικό δίκτυο, ο πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, διαπιστώνει πως ο κόσμος κινείται σε λάθος κατεύθυνση, πως δεν έχει βρει ακόμη τον τρόπο να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο που συνιστούν οι ανισότητες για τους πολίτες, ειδικά όταν βρίσκονται σε κρίση: «Η εμπειρία μου σαν Πρωθυπουργός της Ελλάδας, όταν η χώρα βρισκόταν στο μάτι του κυκλώνα, με έχει οδηγήσει στην πεποίθηση πως όλες οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία έχουν έναν κοινό παρανομαστή που δεν έχουμε βρει ακόμη το θάρρος να αντιμετωπίσουμε: τις ανισότητες». 


Ο Γιώργος Παπανδρέου σημειώνει πως παρόλο που εντοπίζονται αυτές οι ανισότητες στην κοινωνία, εντούτοις δεν γίνεται τίποτα προς την αντιμετώπισή τους, καθώς «δυστυχώς, κινούμαστε ακόμη στη λάθος κατεύθυνση». Με εκτενή αναφορά του στην πρόσφατη έκθεση της OXFAM για την συγκέντρωση του μισού παγκόσμιου πλούτου στα χέρια 85 ανθρώπων, τονίζει πως «στην Ελλάδα, 505 άτομα (ή 0,05% του πληθυσμού) έχουν κατέχουν περίπου το ένα τρίτο του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της χώρας. Εν τω μεταξύ, περισσότεροι από το ένα τρίτο των Ελλήνων αντιμετωπίζουν πλέον τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού». 

Η κατάσταση αυτή, συνεχίζει ο πρώην πρωθυπουργός «είναι ηθικά, οικονομικά, και πολιτικά αδύνατη», καθώς θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο τις εθνικές οικονομίες αλλά και την κοινωνική συνοχή, καθώς όλα καταρρέουν: «Χωρίς ίσες ευκαιρίες, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα είναι ούτε σε θέση να μοιραστούν δίκαια, ούτε να εργαστούν δημιουργικά σε μια δυναμική, παγκόσμια οικονομία».  

Το «επικίνδυνο καπιταλιστικό σύστημα, που στρεβλώνει την οικονομική ανάπτυξη και διαφθείρει τους δημοκρατικούς μας θεσμούς» απογοητεύει τους πολίτες, επισημαίνει ο Γιώργος Παπανδρέου: «Οι πολίτες είναι πλέον αποξενωμένοι και απογοητευμένοι από την έλλειψη δημοκρατικής νομιμότητας. Πολλοί βλέπουν την ίδια τη δημοκρατία ως πτώχευση και προτιμούν να απέχουν. Άλλοι στραφούν σε εξτρεμιστικές ομάδες, τροφοδοτώντας την όλο και πιο τοξικά πόλωση των πολιτικών».

Συμπερασματικά το άρθρο αναφέρει πως οι εθνικές δημοκρατίες «δεν έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν αποτελεσματικά ή ισότιμα ​​στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας οικονομίας». Για τους λόγους αυτούς ο πρώην Πρωθυπουργός ζητά «τα μέτρα για την προώθηση της οικονομικής ανάκαμψης θα πρέπει να συνδυάζονται με πολιτικές για την προώθηση της δημοκρατικής ανάκαμψης και όχι μόνο με την ανακατανομή του πλούτου». 

«Τα δημοψηφίσματα, οι επιτροπές πολιτών, η αποκεντρωμένη εξουσία και η ηλεκτρονική δημοκρατία είναι μερικά μόνο από τα εργαλεία που είναι διαθέσιμα για την ενδυνάμωση των κοινωνιών μας» καταλήγει στο μακροσκελές άρθρο του ο πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδας, που θεωρεί αναγκαία για την ενδυνάμωση της δημοκρατίας την «εισαγωγή ενός φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα ήταν σοφό να συνειδητοποιήσουν ότι η επένδυση ενός μικρού κλάσματος των κερδών τους στο κοινό καλό είναι προς το συμφέρον τους». 

Στον επίλογο του άρθρου του ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρει μάλιστα και την πρόσφατη απόκριση του Πάπα Φραγκίσκου προς τους ισχυρούς του πλανήτη: «"Σας ζητώ να διασφαλίσει ότι η ανθρωπότητα εξυπηρετείται από τον πλούτο και δεν αποκλείεται από αυτήν" Αυτό θα πρέπει να είναι ο στόχος του κάθε ηγέτη που ενδιαφέρεται για τη μακροπρόθεσμη ευημερία και τη βιωσιμότητα της παγκόσμιας κοινωνίας μας».
greek-will

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

Αναγνώστες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

10/recent/ticker-posts