Η χρυσή γάτα του Βόρνεο: η σπανιότερη γάτα στον κόσμο.

Τη μυστηριώδη γάτα της Βόρνεο,
μία από τις πιο σπάνιες αγριόγατες στον κόσμο, έχουν καταφέρει να απαθανατίσουν βιολόγοι, στα πλαίσια νέας μελέτης που εξετάζει τρόπους καλύτερης χρήσης των καμερών – παγίδων σε δάση που χρησιμοποιούνται για εμπορική υλοτομία. Η μελέτη φέρνει στο φως και νέα στοιχεία για το φυσικό περιβάλλον της αγριόγατας.

Μία από τις σπανιότερες αγριόγατες στον κόσμο απαθανάτισαν επιστήμονες
Η γάτα της Βόρνεο (Pardofelis badia) είναι μία από τις λιγότερο μελετημένες αγριόγατες στον κόσμο και ίσως, η σπανιότερη. (Στιγμιότυπο από βίντεο του Sci-News)

Η γάτα της Βόρνεο, επίσης γνωστή και ως γάτα του κόλπου (bay cat), είναι πιθανότατα η πιο σπάνια αγριόγατα στον κόσμο. Λιγότερες από 25 έχουν παρατηρηθεί ποτέ, θεωρείται είδος απειλούμενο με εξαφάνιση και έχει μελετηθεί ελάχιστα. Είναι ενδημική στη Βόρνεο, το τρίτο μεγαλύτερο νησί στον κόσμο, στη θαλάσσια περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για αγριόγατα, αλλά έχει το μέγεθος μίας κατοικίδιας. Όταν ενηλικιωθεί, μπορεί να φτάσει σε μήκος σώματος τα 65 εκατοστά και σε βάρος τα 4 κιλά. Το πιο εμφανές χαρακτηριστικό που την ξεχωρίζει από μία τυπική κατοικίδια γάτα, είναι η ουρά της, η οποία φτάνει σε μήκος μέχρι και τα 40 εκατοστά.

Απαντάται σε δύο χρωματισμούς, γκρι-μαύρο και κόκκινο-καφέ, με τον δεύτερο να είναι πιο κοινός. Συνήθως, το χρώμα της γάτας της Βόρνεο είναι πιο χλωμό στο κάτω μέρος του σώματος και του κεφαλιού, ενώ διακρίνονται αμυδρά δύο καφέ ρίγες στα μάγουλά της. Είναι, επίσης, ενδιαφέρον ότι οι τρίχες στο σβέρκο, στα μάγουλα και τον λαιμό της, μεγαλώνουν προς τα εμπρός.

Μέχρι σήμερα, το συγκεκριμένο είδος είχε καταγραφεί σε κάμερα ελάχιστες φορές και φωτογραφήθηκε στην άγρια φύση, για πρώτη φορά, μόλις το 2003. Τώρα, έχουμε περισσότερες φωτογραφίες της από ποτέ, χάρη σε ομάδα Βρετανών βιολόγων που διεξήγαγε μελέτη για τα άγρια αιλουροειδή σε μη παρθένα δάση και τις συνέπειες της έρευνας με κάμερες – παγίδες.

Στη μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό ελεύθερης πρόσβασης PloS ONE, οι επιστήμονες αξιολογούν την κατάσταση των άγριων αιλουροειδών σε δάση που χρησιμοποιούνται για εμπορική υλοτομία και εξετάζουν τρόπους με τους οποίους η χρησιμοποίηση καμερών – παγίδων θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερα αποτελέσματα.

Οι επιστήμονες, τοποθετώντας κάμερες – παγίδες σε εντελώς τυχαία σημεία, κατάφεραν να  εξασφαλίσουν και παρουσιάζουν στοιχεία όχι μόνο για την γάτα της Βόρνεο, αλλά και για τέσσερα άλλα σπάνια είδη αγριόγατας – τη Sunda clouded leopard ("συννεφιασμένη" λεοπάρδαλη), τη  flat-headed cat (γάτα με επίπεδο κεφάλι), τη γάτα λεοπάρδαλη και τη marbled cat.

Καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η τοποθέτηση των καμερών σε εντελώς τυχαίες τοποθεσίες είναι η καλύτερη επιλογή. Όπως γράφουν, "η μη τυχαία τοποθέτηση (σ.σ. συνηθισμένη τακτική των επιστημόνων) των παγίδων αλληλεπιδρά με την μη τυχαία χρήση του χώρου από τα ζώα, προκαλώντας αποκλίσεις στα συμπεράσματά μας για την σχετική αφθονία τους".

Λόγω του πολύ μικρού αριθμού γατών της Βόρνεο που έχουν παρατηρηθεί ποτέ, γνωρίζουμε ελάχιστα για το φυσικό τους περιβάλλον. Οι Βρετανοί βιολόγοι υποστηρίζουν ότι, από την μελέτη τους, προκύπτουν σοβαρά στοιχεία ότι σαρκοβόρα όπως τα πέντε παραπάνω είδη αγριόγατας μπορούν να επιβιώσουν και σε δάση που χρησιμοποιούνται για εμπορική υλοτομία.

Σημειώνουν, μάλιστα, ότι "η σχετική αφθονία της γάτας της Βόρνεο, ίσως, έχει υποτιμηθεί, λόγω της προτίμησης μη τυχαίων θέσεων έρευνας".

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

Αναγνώστες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

10/recent/ticker-posts