Ετοιμο να ξενιτευτεί το 29% των Ελλήνων

«Καμπανάκι» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αγορά εργασίας στη χώρα μας: στην τριμηνιαία έκθεσή της διαπιστώνει υψηλή υποαπασχόληση, αυξανόμενη μακροχρόνια ανεργία και... τάσεις φυγής.

Ιδιαίτερα ανησυχητική χαρακτηρίζει την κατάσταση στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην τριμηνιαία έκθεση, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, για τον τομέα της απασχόλησης στα κράτη-μέλη. Η Επιτροπή διαπιστώνει στη χώρα μας υψηλή υποαπασχόληση, η οποία σε συνδυασμό με την επίσης υψηλή και συνεχώς αυξανόμενη μακροχρόνια ανεργία έχει δημιουργήσει εκρηκτική κατάσταση στην αγορά εργασίας. Το αποτέλεσμα είναι ο ήδη υψηλός αριθμός των Ελλήνων που προτίθενται να αναζητήσουν εργασία σε άλλο κράτος-μέλος να αυξάνει συνεχώς (ακόμη μία μεγάλη επιτυχία της τρόικας των μνημονίων και φυσικά της διακυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ…).

Σύμφωνα με την έκθεση, η απασχόληση στην Ελλάδα σε ετήσια βάση μειώθηκε κατά 2,1% το τελευταίο τρίμηνο του 2013. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση στην Ε.Ε. μετά την Κύπρο (-3,1%).

 Είναι ενδεικτικό ότι κατά την ίδια περίοδο το ποσοστό απασχόλησης αυξήθηκε σε 15 κράτη-μέλη και μειώθηκε σε 12… Η Ελλάδα έχει το χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης επί του πληθυσμού, μόνο 53,2% έναντι 76,9% της Σουηδίας, που βρίσκεται στο άλλο άκρο.

 Ως προς την εξέλιξη της ανεργίας, το ποσοστό μειώθηκε σε 18 κράτη-μέλη και αυξήθηκε σε 10 τον Απρίλιο του 2014 σε σχέση με τον ίδιο μήνα το 2013. Τα υψηλότερα ποσοστά μείωσης σημειώθηκαν στην Ουγγαρία (2,6%), στην Πορτογαλία (2,1%) και στην Ιρλανδία (1,7%). Στην Ελλάδα και την Ισπανία σημειώθηκε πολύ μικρή μείωση…

 Ανησυχία

 Για την Επιτροπή, η κατάσταση στην Ελλάδα είναι «ιδιαίτερα ανησυχητική» και δίνεται έμφαση στην υψηλή υποαπασχόληση καθώς και στο συνεχώς αυξανόμενο ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων. Τα ποσοστά μακροχρόνιας ανεργίας στην Ελλάδα και την Ισπανία υπερβαίνουν το 10% επί της συνολικής ανεργίας και είναι τα υψηλότερα στην Ευρώπη των 28. Η μείωση, λοιπόν, κατά 2,9% του μοναδιαίου κόστους εργασίας στη χώρα μας (η μεγαλύτερη μείωση στην ευρωζώνη με την Κύπρο να ακολουθεί με ποσοστό 2,7%) δεν έφερε αποτελέσματα, τουλάχιστον στους εργαζόμενους.

 Ετσι, όπως αναφέρεται, το 29% των Ελλήνων εργαζομένων δηλώνει έτοιμο να ξενιτευτεί για να αναζητήσει εργασία σε άλλο κράτος-μέλος. Το ποσοστό των συμπατριωτών μας που εξωθούνται στη μετανάστευση αυξάνεται κάθε χρόνο (2011: 27%), ενώ η διακυβέρνηση επιμένει να βλέπει φως στην άκρη του τούνελ. Στην επίσης μνημονιακή Κύπρο, το ποσοστό των εργαζομένων που βλέπει την ξενιτιά ως τη μόνη λύση αυξήθηκε από 20% σε 35%. Αντίθετα, στην Ε.Ε. μειώθηκε από 28% σε 25%.

 Γενικά, στην Ευρώπη των 28 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βλέπει σταδιακή ανάκαμψη στον τομέα της εργασίας, παρά το γεγονός ότι έχουν χαθεί από το 2008 περίπου 6 εκατ. θέσεις εργασίας. Διαπιστώνεται, όμως, επιδείνωση στον τομέα της μακροχρόνιας ανεργίας και καμία βελτίωση στην κατάσταση των νοικοκυριών με χαμηλό εισόδημα. Τα υψηλά εισοδήματα να είναι καλά…

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

Αναγνώστες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

10/recent/ticker-posts